14. 5. 2021

Řešíte novou fasádu, líbí se vám vzhled kamene, ale nevíte jaké jsou možnosti a v jakých cenových relacích se pohybují? V tom případě jsme právě pro vás připravili následující srovnání různých technologií, které bere v úvahu cenu materiálu i orientační cenu práce za realizaci.

Do 1000,- Kč / m2

Cl_fasadni_omitkaV této cenové kategorii se pohybují nejrůznější hladké, probarvované, silikonové fasádní omítky. Ty sice nevytvoří vzhled kamenů, ale oproti ostatním technologiím mohou být levnější variantou a lze s nimi vytvořit efekty různých struktur, ale i např. vzhled pohledového betonu.

U doby aplikace je kromě rozsahu aplikace omítek potřeba počítat ještě s technologickými pauzami (většinou 24-48h) mezi nanášením jednotlivých vrstev.

Do 1500,- Kč / m2    

Cl_omitky_sablonyVzhled kamenného či cihelného zdiva lze vytvořit dekorativními omítkami nanášenými pomocí šablon, které se přilepí na podklad, na ně se aplikuje omítka a následně se šablona odstraní a tím se vytvoří kýžený efekt.

Další cenově srovnatelnou variantou pak jsou např. betonové obklady vypadající jako cihlové pásky. Tloušťka těchto obkladů bývá 1-2cm a váha kolem 20kg /m2. I zde je variant spousta a u některých designů se můžeme pohybovat cenově i o 1000,- Kč /m2 výše. 

 

Do 1800,- Kč / m2

Cl_betonovyobkladJe libo betonové obklady v dekorech nejrůznějších kamenů? Výběr je v této cenové kategorii opravdu široký. Na co je potřeba dát si pozor, je váha těchto obkladů. Dle dekoru a tloušťky obkladu se váha pohybuje od cca 25kg /m2 až přes 40kg / m2, což už jsou obklady, jejichž aplikace např. na zateplenou fasádu domu není možná.

Do této cenové kategorie spadají i omítky Decopierre, které si s obklady nezadají co do věrnosti kamenného vzhledu (ať už jde o pískovcové kameny, kvarzit či drobnější štípanou břidlici), zároveň se však v několika bodech liší.

  1. Váha omítek Decopierre je 25kg /m2, což je hmotnost, která nebrání aplikaci i na fasády domů s vnějším zateplením.
  2. Omítky Decopierre vytvoří souvislou plochu z jednoho materiálu, na rozdíl od obkladů, kde vznikají spáry mezi jednotlivými kameny, které se vyplňují zvlášť spárovací hmotou (příp. u některých obkladů, které k sobě přímo dosedají nevyplňují vůbec). U Decopierre je tak minimalizováno riziko chyby při aplikaci, která by mohla mít za následek pronikání vlhkosti či nečistot do fasády.
  3. Výsledný vzhled omítek Decopierre je čistě ruční prací, je možné si tedy zvolit jakoukoliv velikost kamenů, jejich pravidelnost či nepravidelnost, probarvení či si nechat z omítky vytvořit na fasádě číslo domu nebo třeba rodinné iniciály.
  4. Rychlost aplikace omítek Decopierre je 20m2 / den, a to vč. zakrytí okolních povrchů před aplikací i závěrečného úklidu.
  5. Omítky Decopierre jsou na rozdíl od obkladů paropropustné, neuzavřou tedy vlhkost v konstrukci a kromě fasád se dají použít i v interiérech, a to i na sanační omítky.

Cl_ornament

Do 2500,- Kč / m2

Cl_kamennyobkladV případě, že máte zájem o obklad fasády přírodním kamenem, v této cenové relaci máte na výběr širokou škálu dekorů břidlicových, křemencových, žulových, pískovcových, travertinových či dalších obkladů.

Odlehčenou variantou pak mohou být tenké pružné obklady z přírodní břidlice, jejichž váha jsou dokonce jen 2kg/m2.

 


Pokud vás zajímají výhody a nevýhody různých typů fasád - od různých druhů dekorativních omítek, přes dřevěné fasády až po fasády obložené umělým či přírodním kamenem – zabývali jsme se tímto tématem v článku „Kámen či omítka, přírodní či umělý?“

Další fotografie z realizací omítek Decopierre si prohlédněte níže nebo v našich referencích.

Zpět na výpis

Working...